Reactie op zuivelenquete Hillekenshoeve
Hillekens Hoeve is een biologisch melkveebedrijf in het buitengebied van Etten-Leur. Jack en Annelies werken hier samen met hun dochter Maartje en haar man Henri op deze natuur- en landschapsinclusieve boerderij. Een gezond product maken, gezonde melk produceren, onze koeien gezond laten zijn, zodat wijzelf ook een gezond leven kunnen leiden; dat is ons motto. Daarom zijn wij in oktober 2021 gestart met het maken van zuivelproducten, zoals yoghurt, hangop en vanillevla.
Assortiment
Ons assortiment bestaat momenteel uit gepasteuriseerde melk, yoghurt (met vruchten), hangop (met vruchten) en vanillevla. Dit is wellicht een wat beperkter assortiment dan bij andere zuivelaanbieders. Dit heeft ermee te maken dat wij (nog) niet zo groot zijn en voor andere producten hebben we andere machines nodig. Zo wordt bijvoorbeeld karnemelk en boter in een andere machine gemaakt en halfvolle melk wordt gemaakt door melk af te romen. Deze machines kosten veel geld en er moet voldoende vraag zijn (en geld) om hierin te investeren.
Wij hebben er bewust voor gekozen om alleen voor volle producten te gaan, omdat dat de meest pure producten zijn. Bij halfvolle of magere producten bewerk je het product meer en dat vinden wij zonde. We hebben voor nu ook bewust gekozen om geen kwark te maken, omdat kwark een product is dat ook veel in supermarkten te krijgen is en niet veel afwijkt van hangop. Hangop is daarentegen wat exclusiever.
Meerwaarde A2A2
Onze melk heeft een andere eiwitsamenstelling als de meeste melk uit de supermarkt. Wij zijn namelijk een aantal jaar geleden begonnen met DNA-onderzoek bij onze koeien en hebben een selectie gemaakt in koeien die het A2-gen hebben en welke dieren niet. Koeien met dit gen worden ook wel ‘oerkoeien’ genoemd.
De melk van deze koeien bevat alleen A2-eiwitten die over het algemeen goed afgebroken kunnen worden in het lichaam. “Gewone melk” bevat daarentegen verschillende eiwitten en sommige mensen kunnen deze minder goed verdragen. Hier is echter nog niet zoveel onderzoek naar gedaan in Nederland. In Nieuw- Zeeland zijn ze hier al wel veel verder in. We kunnen daarom geen garanties geven dat A2A2-melk voor iedereen werkt die koemelk minder goed kan verdragen. Wij vinden het fijn om te horen dat klanten van Goeie Kost deze meerwaarde waarderen.
Smaak en structuur yoghurt
De smaak en structuur van de yoghurt werd door sommige bestellers wat dun en minder romig ervaren. Dit kan kloppen als we onze yoghurt vergelijken met bijvoorbeeld andere producten als die van de Regte Heijden. Zij hebben op deze boerderij Jersey-koeien. Dit zijn koeien die melk met hoge vet- en eiwitgehaltes produceren. Vet is een smaakmaker en dit verklaart waarschijnlijk waarom onze yoghurt minder romig is. Onze koeien zijn Fleckvieh-koeien; een ras met andere gehaltes. De grondstof (melk) is dus anders, en zo ook het eindproduct.
De structuur kunnen wij ook niet direct veranderen. Het enige wat we kunnen doen, is een toevoeging gebruiken om de yoghurt dikker te maken, maar daar staan wij zelf niet zo achter. Wij streven naar een zo puur mogelijk product.
Dit kunnen wij niet voor een kleine hoeveelheid yoghurt veranderen. Wij pasteuriseren namelijk alle melk en daarna zuren wij deze aan. De yoghurt moet 16 tot 20 uur rijpen op een constante temperatuur en dan mag er geen beweging in de yoghurt zitten. We kunnen niet een klein gedeelte aftappen en anders laten rijpen; dit zorgt voor kwaliteitsverlies van het product.
Onze hangop is daarentegen wel een dikker product qua structuur; omdat de yoghurt 1 nacht heeft uitgehangen en een deel van het vocht uit de yoghurt is gelopen. Dit product is geconcentreerder en voller van smaak.
Groot verschil van onze producten ten opzichte van de producten uit de supermarkt is dat de grondstof (de melk) niet gestandaardiseerd en gehomogeniseerd wordt. Daardoor kan de yoghurt elke week net iets anders zijn van structuur en/of smaak. Wij houden het product zo puur mogelijk, voegen geen extra eiwit of vet toe om iedere week exact hetzelfde product te krijgen én we doen dit op ambachtelijke wijze. Dat blijven wij doen om op die manier onderscheidend te zijn ten opzichte van de meeste zuivel uit de (biologische) supermarkt.
Houdbaarheid
Wij proberen altijd zo goed mogelijk in te schatten wat we maken. Dit om voedselverspilling te voorkomen. Omdat het proces 20 uur duurt en de bestelling van Goeie Kost pas op woensdag komt, is het altijd een inschatting. Wij zetten op dinsdagochtend/middag de melk in, die zich in 16 – 20 uur ontwikkelt tot yoghurt. Daarna hangen we de hangop nog 1 nachtje uit. Wij maken voor meerdere afnemers en als we wat over hebben van de week daarvoor, verdelen we dit evenredig over onze klanten. We proberen hier zoveel mogelijk op te letten, zodat we alle Goeie Kost-bestellers zo vaak en goed mogelijk kunnen voorzien van verse producten.
Toch kan het zijn dat er soms een product wordt geleverd dat nog maar 1 week houdbaar is. In principe raden wij vooral aan om te ruiken, te proeven en te kijken of het product nog goed is, omdat de THT-datum een wettelijk gegeven is maar niet altijd iets zegt over de staat van het product. De melk die wij pasteuriseren is 1 week houdbaar, de yoghurt en hangop 2 weken en de vla 3 weken (vanaf moment van produceren).
Glazen verpakking
Wij hebben bewust gekozen voor glazen flessen, omdat wij dit vinden passen bij de uitstraling, omdat glas een recyclebaar product is en omdat het de smaak van de producten het beste behoud. Ook hebben wij er bewust voor gekozen om de flessen niet te reinigen. Er wordt vaak een vergelijking met de statiegeldflessen van Weerribben gemaakt. Weerribben is een geïndustrialiseerd zuivelbedrijf, dat enorm veel massa maakt. Hun processen zijn veelal geautomatiseerd en voor hen is het mogelijk om de verpakkingen in grote hoeveelheden terug te nemen, te reinigen en opnieuw te gebruiken.
Wij zijn echter een kleine onderneming. Het is niet alleen de flessen terugnemen, maar ook de flessen volgens alle wet- en regelgeving reinigen en controleren op oneffenheden of stukjes. Dit is best arbeidsintensief en duur. Wij hebben in de afgelopen periode rondgekeken en gevraagd bij collega-zuivelboeren die wel statiegeld vragen. Zij raden het ons allen af om hiermee te beginnen.
Wij hopen dat u als besteller van onze zuivel nu een goed beeld heeft gekregen hoe wij werken en welke keuzes wij bewust hebben gemaakt. Tips of suggesties kunt u doorgeven aan Goeie Kost!
22 september 2022