Biologisch Goed

‘Biologisch goed’ is een initiatief van 4 boeren en tuinders uit Zuid-Holland. Zij hebben samen de Coöperatieve Biologische Producentenvereniging Zuid-Holland opgericht.

Deze ondernemers vormen de coöperatie:

• Leen van Marion: Biologische vollegrondsgroenteteelt ‘De Doornhof’ in Rockanje

De Doornhof is het land- en tuinbouwbedrijf van Leen van Marion en Marleen Kortekaas. Op ± 1,5 ha. tuin telen wij verschillende groenten en aardappelen in de vollegrond. Verder is er een kleine boomgaard met (klein)fruit en houden we bijna 100 kippen. Zo is het bedrijf een moderne variant van het gemengde bedrijf zoals er tot ± 1965 vele waren, in het kleinschalige landschap van Stuifakker, waar het bedrijf is gevestigd. Onze boerderij wordt inmiddels door de vierde generatie Van Marions gerund.  Al vanaf de overname in 1981 door Leen werkt het bedrijf biologisch. 

• Rob van Paassen: Biologische kas met vruchtgewassen in Oude-Leede.

In Oude Leede (vlak boven Rotterdam) bevindt zich Biokwekerij Van Paassen. Wij hebben een hectare kas en bijna anderhalve hectare gras eromheen. Ons glastuinbouw bedrijf is in het jaar 2000 omgeschakeld naar de biologische teeltmethode.
Sinds die tijd hebben er bij ons tomaten, paprika’s, komkommers, sla, andijvie, paksoi, pepers en op kleinere schaal nog veel meer groenten in de kas gestaan. Wij (Rob, Sandra en medewerker Gerrit) zijn bijna dagelijks in de weer met de oogst en verzorging van de gewassen. Daarbij worden ze geholpen door parttimers en schooljeugd uit de buurt.

• Jan en Hans Rozendaal: Biologische vollegrondsgroenteteelt in Strijen.

Op de Oudendijk in Strijen, waar Biologisch Goed is gevestigd, hebben wij, Jan en Hans Rozendaal ons groenteteeltbedrijf. In 1997 zijn we omgeschakeld van de gangbare tuinbouw naar biologisch. Biologisch was toen eigenlijk nog helemaal niet zo bekend als nu. Er was toen nog weinig kennis over de biologische landbouw en we hebben dus met vallen en opstaan geleerd hoe het wel moet en wat je niet moet doen. Na al die jaren hebben we 1 conclusie: wees goed voor de bodem, dan is de bodem ook goed voor jou.

• Ronald en Helma Vader: Biologische vollegrondsgroenteteelt in Oude-Tonge.

Wij hebben een vollegrondsgroentebedrijf op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee, in Oude Tonge. Het bedrijf is ongeveer 20 ha groot  en is gevestigd aan de Provincialeweg 4, tussen Oude Tonge en Achthuizen.
Wij zijn omgeschakeld in 1999. Daarvoor hadden we een extensief gangbaar akkerbouwbedrijf, wat in feite een hobbybedrijf was. Gedurende de omschakelperiode en daarna zijn we meer en meer groentegewassen gaan telen. Daarom is het bedrijf nu een stuk arbeidsintensiever dan voorheen.
De hoofdgewassen die we telen zijn kool (bloemkool, rode kool, witte kool, spitskool, broccoli), koolraap, knolselderij, peen, pompoen en aardappelen. Ook hebben we 0,5 ha groene asperges.

Resultaat 1–16 van de 27 resultaten wordt getoond