Goeie Kost?

Hoe werkt het?

Deelnemen aan Goeie Kost! is heel eenvoudig. Er is géén sprake van inschrijfgeld of lidmaatschap. Je moet jezelf alleen eenmalig aanmelden op de website. Via de winkel bestel je vervolgens natuurlijke producten uit de regio.

Je bestelt wat en hoeveel je nodig hebt. Er is geen minimale afname en er is maximale keuzevrijheid; het zijn géén samengestelde pakketten. Na betaling via iDeal is de bestelling definitief.

De bestellingen worden vervolgens door vrijwilligers opgehaald bij de leveranciers in de regio. Eenmaal per week op vrijdag worden de bestellingen verdeeld, waarna ze tussen 15.30 en 18.00 uur opgehaald kunnen worden op onze afhaal locatie in Made (Madese Natuurvereniging, park Liniehof) of Lage Zwaluwe (Scouting Zwalaho, Groenendijk 16B). Óf tussen 16.15 en 18.00 uur op onze afhaallocatie in Breda (De Buurtzaak, Teteringsedijk 2).

Wie is Goeie Kost!?

Wie zijn deze vrijwilligers dan? De deelnemers aan Goeie Kost! zelf! Iedere deelnemer wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan het collectief. Deze bijdrage is naar vermogen: iedereen doet waar men tijd, ruimte, talent en mogelijkheden voor heeft. Voor de een is dat af en toe een rit naar de leverancier om producten op te halen, voor de ander is het het maken van wat foto’s t.b.v. de communicatie van Goeie Kost!, de mogelijkheden zijn legio. Een vaste groep vrijwilligers zal dit proces coördineren. Kortom: het voedselcollectief wordt vóór en dóór de deelnemers zelf vormgegeven, dat is de kracht van Goeie Kost!

Dit resulteert in voordelen voor àlle deelnemers:

  • Je weet waar je voedsel vandaan komt
  • Je koopt direct van de producent en bundelt de inkoop
  • Als collectief kun je een scherpe prijs hanteren
  • Je kunt invloed uitoefenen op de lokale productie
  • Altijd verse seizoensproducten
  • Een eerlijke prijs voor boer èn buur
  • Je draagt actief een steentje bij aan een beter milieu

Doordat de deelnemers Goeie Kost! zèlf vormgeven, kan je bijvoorbeeld ook jouw wensen voor bepaalde producten kenbaar maken. De leveranciers kunnen besluiten deze in hun assortiment op te nemen òf we gaan op zoek naar een leverancier die het product kan leveren. Omdat iedereen een bijdrage levert aan het collectief kunnen we de kosten ook laag houden. Desalniettemin hebben we natuurlijk te maken met kosten die niet gedekt kunnen worden vanuit de enthousiaste vrijwilligers. Vaste kosten als bankkosten, kosten voor het onderhoud van de website, reiskosten voor de vrijwilligers e.d. worden betaald vanuit een kleine opslag die er bovenop de producten zit. Vanzelfsprekend houden we deze opslag zo laag mogelijk.
Voor de duidelijkheid: Goeie Kost! heeft geen enkel winstoogmerk.

Terugbetalingen?

Soms kan het gebeuren  dat er een product niet geleverd kan worden. Dat kan komen door weersomstandigheden of door foutjes in de logistiek bij de verschillende leveranciers of fouten die gemaakt worden bij het verdelen. We proberen dit uiteraard te voorkomen maar dat lukt helaas niet altijd!

Als een product niet geleverd kan worden zullen we dat soms contant teruggeven bij het afhalen  óf  het terugstorten op je rekening. Dat komt dan (gestempeld) op het afhaallijstje te staan. Die terugbetalingen gaan via de site, altijd naar het rekeningnummer vanwaar desbetreffende bestelling betaald is. Als we terugbetalingen uitvoeren, krijg je daarvan altijd een email (‘een deel van je bestelling is terugbetaald’).

Nu is het zo dat die betaling rechtstreeks vanuit het betalingssysteem van de site gebeurt. Dat kan alleen als er op dat moment bestellingen zijn gedaan, en er dus geld in het betalingssysteem gereserveerd staat. Zo kan het dus gebeuren dat er een aantal dagen zit tussen de verwerking en het ontvangen van de terugbetalingsmail en de daadwerkelijke terugbetaling (en dan kan ook de bank nog even het bedrag vasthouden).
Even geduld dan dus, maar het is onderweg als je een bevestigingsmail hebt gekregen!
Mocht je zelf iets willen betalen, omdat je bijvoorbeeld een extra product bij hebt gekocht op het afhaalmoment, doe dit dan altijd via overboeking naar onze rekening (NL09 TRIO 0391 0376 25 t.n.v.VoCO Goeie Kost). Stort het geld niet naar de rekening waarnaar je de iDeal betaling hebt gedaan. Dat is een rekening (ABN) van het betalingssysteem van de site. Deze betaling komt niet aan en wordt teruggestort. Als je er niet uitkomt of twijfelt neem dan eerst contact met ons op.