Gepost op

Goeie Recepten

Appelcake met oersuiker

Net geoogste Elstar appels verwerken in een plaatcake, dat smaakt verrukkelijk. In onderstaand recept wordt oersuiker gebruikt. Dit is het gedroogde en vermalen sap van de hele rietstengel en is ongeraffineerd. Het heeft een karamelachtige smaak en bevat nog enige mineralen. De hoeveelheid van dit recept is deelbaar en met 1 appel en een ei heb je genoeg voor een kleine boterkoek vorm. Je kunt het meel vervangen door elke andere (glutenvrije) soort. Een mengsel van verschillende is ook een goed idee.

Ingrediënten:

  • 1 kilo goudreinetten of elstar appel
  • 400 gr roomboter
  • 400 gr oersuiker
  • 6 eieren
  • 400 gr gebuild tarwemeel of elk ander soort/mengsel van (glutenvrije) melen
  • 2 tl vanille poeder of essence
  • 2 tl bakpoeder
  • om te bestrooien na het bakken nog 2 eetl oersuiker en 1 eetl kaneel
  • Bakpapier of diepe bakplaat

Bereiding:

Verwarm de oven op 175°C. Bekleed de bakplaat. Schil de appels, verwijder klokhuis en snijd er partjes van. Smelt de boter. Klop de suiker met de eieren langdurig schuimig, voeg de boter toe. Voeg rustig kloppend het meel, vanille en bakpoeder toe. Verdeel het beslag over de plaat en druk de appelpartjes er half in. Bak de cake in 40 minuten gaar. Maak een mengsel van de 2 eetl oersuiker met kaneel en bestrooi de nog warme appels direct ermee. Geniet ervan!

Bron: www.groenekookacademie.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Aardappeltjes uit de oven

Goeie Kost! heeft een ruim assortiment aardappelen. Vastkokend, kruimig, hele grote en krieltjes. Voor het onderstaande recept gebruik ik de krieltjes of rode aardappel (alouette). Bij voorkeur vastkokende. Wat is er nu lekkerder dan aardappels die je met een borstel moet afschrobben, de klei door je handen gaat en dan met kruiden heerlijk geurend, knapperig uit de oven!

Ingrediënten:

  • 500-750 gram vastkokende aardappelen
  • 1 theel rozemarijn
  • 1 theel tijm
  • ½ theel kerriepoeder
  • 1 theel zeezout
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • Vers gemalen peper
  • Olijfolie
  • Bakpapier of ruime ovenschaal

Bereiding:

Verwarm de oven op 200°C. Boen de aardappel schoon en dek ze droog. Laat de schil eraan. Snijd de aardappels in even grote partjes. Doe de aardappelpartjes met alle overige ingrediënten en de olie in een schaal en meng goed. Zet de schaal midden in de oven, zorg dat alle partjes vrij liggen. Je kunt de partjes ook op bakpapier op het rooster of bakplaat leggen, dan is er meer ruimte. Schep halverwege de baktijd de aardappeltjes om. Bak in ongeveer 30 minuten gaar, prik er met een vork in om te controleren.

Bron: Elly Punselie / www.brendakookt.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Aardpeer wortelsoep

Aardperen zijn grillig gevormde knollen, soms lichtbruin of violet, soms roze of wit van kleur.  Aardpeer is wat zoet. Sommige mensen vergelijken het met oesters of artisjok met een licht nootachtige smaak. Aardperen zijn, mits heel vers, rauw te eten en zijn dan lekker brossig en krokant. Liggen ze iets langer, kun je ze in een heerlijke soep verwerken. Aardperen vallen dan wel onder de vergeten groenten maar deze soep is zo verassend van smaak, dat je hem niet snel zal vergeten.

Ingrediënten (voor 2 à 3 borden/kommen):

  • 250 g aardperen
  • halve winterpeen of wortel
  • kleine ui, fijngehakt
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 groentebouillonblokje bij voorkeur van de natuurvoedingswinkel
  • 0,5 l water
  • Extra vierge olijfolie
  • peper

Bereiding:

Maak de aardperen en de wortel goed schoon (je hoeft ze niet te schillen, scheelt weer!) en snij ze in gelijke stukken. Verwarm een pan en voeg dan pas de olijfolie toe en fruit de ui en knoflook op laag vuur. Giet een halve water in de pan, voeg de aardperen en winterpeen toe en doe het bouillonblokje erbij. Breng aan de kook en laat de soep 20 minuten op laag vuur koken. Pureer de soep met een staafmixer. Schep de soep in een kom of diep bord. Voeg een beetje peper toe, garneer eventueel met verse peterselie en serveer direct.

Heerlijk als lunch met vers brood of als voorgerecht!

Bron: Elly Punselie / www.glowmagazine.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Bieten Stoofpot

Rode bieten zijn er in een winter en zomerse variant. En daardoor dus bijna het hele jaar rond verkrijgbaar. De kooktijd van een zomerbiet is korter, de smaak is hetzelfde. Bieten zijn ware superfoods van eigen bodem, ze bevatten veel mineralen zoals magnesium. De rode kleurstoffen zijn zeer gezonde antioxidanten die goed zijn voor hart en vaten.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 400 gram rode bieten
  • 1 ui
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 4 eetl roomboter’
  • Zout
  • 1 scheut tamari of sojasaus
  • Peper

Bereiding:

Schil de rauwe bieten en snijd ze in blokjes van 1 cm groot. Schil en snipper de ui. 

Snijd de abrikozen in reepjes. Smelt de roomboter en fruit de ui. Voeg de bietjes toe en fruit deze even mee. Voeg ook de abrikozen toe en het zout. Laat dit met de deksel op de pan 10 minuten stoven. Voeg de scheut tamari toe en stoof nog ongeveer 30 minuten. Dit is afhankelijk van de grootte van je blokjes. De bietjes moeten zacht en gaar zijn. Controleer tussendoor of er nog voldoende vocht in zit, voeg eventueel een scheutje water toe. Maal verse peper over het gerecht.

Lekker met quinoa, gebakken aardappeltjes, aardappelpuree en vlees of vegetarisch burgertje. Heb je een restje over, maak je de volgende dag een salade!

Bron: Elly Punselie / de Kleine Vegetariër van Antoinette Hertsenberger en Marion Pluimes

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Bietensalade met feta

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • Gemengde sla of rucola
  • 100 gram rode bieten of restje bieten stoofpot
  • Feta
  • Peer
  • Zout & Peper

Bereiding:

Leg de sla op een bord of schaal. Schik de bieten in een bergje in het midden en garneer met feta en peer. Wil je de salade voedzamer maken, leg dan eerst een laag gekookte quinoa of ander graansoort op de schaal. Of eet er een stuk stevig zuurdesembrood bij.

Bron: Elly Punselie

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Boerenkool Chips of Kale Chips

Boerenkool maakt een comeback, is weer helemaal hip en wordt ook vaak kale of krulkool genoemd. Deze groente bevat van nature veel antioxidanten en is een prima bron van de vitaminen A, K, C en foliumzuur maar ook van vezels en calcium. Zet hem daarom eens vaker op het menu. Of in de oven tot chips gemaakt, zeer verrassend. Boerenkool is een echte herfst- en wintergroente: van september tot en met februari is ze op haar best.

Ingrediënten (voor 1 bakplaat):

  • 200 g boerenkool
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper
  • Paprikapoeder

Houd je van pittig, kun je ook cayenne peper gebruiken of een teentje geperste knoflook. Experimenteer naar jouw smaak!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180∞C. Was en droog de boerenkool, verwijder steeltjes en harde nerven en snijdt de bladeren in grove stukken. Sprenkel de olijfolie en de kruiden erover. Als je alles in een plastic zak doet en die vervolgens opblaast, kun je het gemakkelijk door elkaar schudden. Leg de bladeren op bakpapier op een rooster. Bak 18-20 minuten, tot de kool knisperig en knapperig is. De kool mag niet verkleuren. Laat op het bakpapier afkoelen.

Bron: Elly Punselie / www.ilovehealth.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Boerenkool Smoothie met ontbijtgranen

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 100 g boerenkool
  • 1 banaan
  • 1 peer met schil
  • 1 eetl rauwe honing
  • 330 ml water
  • Ontbijtgranen, haver naar keuze

Blender of staafmixer

Bereiding:

Maak de boerenkool schoon en verwijder harde nerven. Doe het water met de helft van de boerenkool in de blender of kom en maak het tot een egale massa. Voeg dan pas de rest van de boerenkool toe. Schil de banaan en voeg in stukken toe. Snijd de peer doormidden, verwijder het klokhuis en voeg in stukken toe. Blend tot een egale groene smoothie. Maak de smoothie eventueel zoeter met honing naar eigen smaak.

Schenk de smoothie in een diep bord en maak in het midden een bergje van ontbijtgranen. Een voedzaam ontbijt waarbij je meteen al een flinke portie groente hebt gehad! 

Bron: Elly Punselie / www.supersnelengezond.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Havermoutpap

Deze heerlijke, romige havermout is vegan, dus zonder zuivel. Havervlokken zijn van nature glutenvrij maar door besmetting met glutenvolle granen tijdens de oogst, transport, de opslag in de molen of verwerking in de fabriek, is het voor mensen met coeliakie beter echt zuiver glutenvrije haver te kopen. De meeste mensen met een gluten intolerantie verdragen haver goed. Door het weken van de havervlokken, ontsluit het graan zich beter waardoor mineralen vrijkomen. Je verteert de granen op deze manier beter. Een ontbijt waar je met recht een goede start van de dag mee maakt.

Ingrediënten en bereiding

½ uur weken met:

  • 1 kop havervlokken
  • 4 koppen water (waarvan 2 rijstmelk als je dat lekker vindt)
  • 2 el rozijnen

½ uur koken met:

  • 1 el zonnebloempitjes
  • ½ tl kurkuma
  • een paar abrikozen in stukjes gesneden
  • ½ tl venkelzaad

½ uur na wellen

Toevoegen naar eigen smaak en variatie:

  • Geprakte banaan
  • Gehakte noten, bijvoorbeeld amandelen of walnoten
  • Vers fruit

Bron: www.groenekookacademie.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Labneh

Wist je dat je met yoghurt ook eindeloos kan variëren? Het is lekker als ontbijt, in een toetje, bij de warme maaltijd en je maakt er ook lekkere kaas van! Je kan er hangop van maken, een gezoete kaas die heerlijk is als dessert. Maar hartig is het ook heerlijk! Een variatie is Labneh, uit Libanon. Deze uitgelegde yoghurt is heel populair in het Middellandse Zeegebied, waar het als dip of (nog verder gedroogd) als kaas wordt gegeten. 

De lekkere volle yoghurt van de Regte Heijde leent zich heel erg goed om labneh van te maken. Deze versie is fris en licht, qua textuur lijkt het op roomkaas, maar met de zuurheid van yoghurt. Je kan natuurlijk ook variëren met de kruiden die je toevoegt, net wat je lekker vindt! Deze gekruide versie is een Libanees recept:

Ingrediënten: 

  • 500 g uitgelekte yoghurt
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 groen chilipepertje (zaadjes verwijderen), fijngehakt
  • 1,5 tl fenegriekzaad, 30 minuten gekookt in 3x vers water om van de bitterheid af te komen
  • 2 tl nigellazaad
  • olijfolie extra vergine

Bereiding:

Doe de yoghurt in een kom, doe het zout erbij en meng goed door. Leg een kaasdoek (of een theedoek) in een andere kom. Schep de gezouten yoghurt in het midden van de doek, breng de hoeken van het doek naar elkaar toe en knoop ze stevig vast. Hang de ingepakte yoghurt boven een kom en en laat hem minimaal 6 uur uitlekken.Pak de labneh uit en schraap hem in een kom. Meng de chilipeper en de fenegriek en nigella zaadjes erdoor. Sprenkel er wat olijfolie overheen. 

Heerlijk met vers brood en rauwe groenten of geroosterde bietjes! 

Bron: Eva Zwart / Moro-Same&Sam Clark

Ovenschotel van Chinese kool en kerrie

Er zijn ontzettend veel Chinese kool recepten. Deze ovenschotel van Chinese kool en kerrie is makkelijk, snel en nog super voedzaam ook! Chinese kool bevat veel vezels, mineralen, vitamine C en Foliumzuur. In dit snelle kerrie recept gebruiken we wel 500 gram Chinese kool.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 500 gram Chinese kool (ongeveer ⅔ van een hele kool)
  • 250 gram rundergehakt
  • 125 gram champignons, witte, kastanje of combinatie.
  • 100 gram geraspte boerenkaas
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook 
  • 1 blikje tomatenpuree van 140 gram
  • 3 eetlepels kerrie
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • Extra vierge olijfolie of high oleic zonnebloemolie
  • Eventueel plakjes gekookte aardappel (500 gram)

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in. Snipper de ui. Voeg wat olie toe aan een warme wok. Bak het gehakt rul samen met de ui, kerrie, nootmuskaat en naar smaak een beetje peper en zout. Snijd ondertussen de Chinese kool in reepjes, de champignons in plakjes en de knoflook klein. Voeg de kool, champignons en knoflook toe aan het gehakt en verwarm 1 minuut mee. Roer de tomatenpuree er door. Schep het mengsel in de ovenschaal. Wil je de ovenschotel meer voedzaam maken, leg dan bovenop het mengsel plakjes gekookte aardappel. Strooi dan de geraspte kaas over het mengsel. Zet de schotel 20 minuten in de oven en voor een extra knapperig korstje, zet je aan het eind even de grill stand van je oven aan.

Voor jong en oud een heerlijke maaltijd! Eet smakelijk! 

Bron: Elly Punselie / www.voedzaamensnel.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Pastinaaksoep

De pastinaak is een wortelgewas en tegenwoordig weer volop in de belangstelling. Een groente die verkrijgbaar is van ongeveer oktober tot en met maart.
Lees voor inspiratie op www.groentegroente.nl alles over groente, het koken en bereiden, tips en recepten.

Ingrediënten (voor 3 à 4 kommen):

  • 500 gram pastinaak
  • een handje vol salie
  • 1 ui
  • 1 scheut kokosmelk/yoghurt
  • 1 liter bouillon
  • 1 tl koriander
  • 1 stukje gember
  • peper
  • currypoeder, bijvoorbeeld garam massala
  • een takje kerrieplant of kerriepoeder

Bereiding:

Maak de pastinaak schoon en snij in stukken. Snijd de ui en de gember in kleine stukjes. Stoof dit alles aan en giet er dan de bouillon en de kokosmelk over. Voeg de koriander, salie, en kerrieplant toe. Laat dit een half uurtje koken. Verwijder dan het takje kerrieplant en pureer de rest. Kruid eventueel af met wat curry, peper en zout.

Bron: Elly Punselie / Trudy Kandelaars, natuurvoedingsadviseur SanaVia

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Pastinaak Burgers

Ingrediënten (voor 6 stuks):

  • 200 gr pastinaak
  • 175 gr geraspte belegen kaas
  • Half geklutst ei
  • 1,5 eetl meel (volkoren, gebuild of glutenvrij)
  • ¼ theel nootmuskaat
  • Peper naar smaak
  • 1 eetl bieslook
  • Meel om te wentelen
  • 2 eetl roomboter

Bereiding:

Schil en rasp de pastinaak grof. Doe de geraspte kaas en pastinaak met het ei, meel en kruiden in een kom. Meng en maak er 6 tot 8 platte burgertjes van. Wentel ze om in het meel. Bak de burgertjes op half hoog vuur in de roomboter bruin en gaar.

Bron: Elly Punselie / de Kleine Vegetariër van Antoinette Hertsenberger en Marion Pluimes

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Wortel kaas burgers

Wil je eens wat minder vlees eten en zoek je een vervanger, maak dan eens een wortelkaasburger. Vooral kinderen zullen deze burgertjes lekker vinden en zo wennen zij ook dat er niet altijd vlees is. De burgers zijn gemaakt van belegen kaas, havermout en wortel, zo krijg je ook weer extra groente binnen. Heb je er wat over? Neem ze mee voor de lunch de volgende dag. Deze burgers bevatten geen kunstmatige toevoegingen of soja, wat je wel veel ziet bij de vleesvervangers uit de supermarkt. Rasp zelf de kaas en de wortels. De geraspte kaas uit de supermarkt bevat vaak aardappelzetmeel en de worteljulienne is droog, als je zelf raspt is het deeg vochtiger en kneed je makkelijker het deeg. Lekker puur en vers dus!

Ingrediënten (voor 10 kleine burgers):

  • 150 g wortel, fijn geraspt
  • 150 g belegen kaas, zelf raspen
  • 100 g fijne havervlokken
  • 1 ei
  • ½ tl peper
  • 1 tl tijm
  • Eventueel gemalen fenegriekzaad
  • Snuf zout
  • Verse peterselie of 1 tl gedroogd
  • Meel om te wentelen
  • Roomboter

Bereiding:

Schil indien nodig en rasp de wortel fijn. Rasp de kaas. Vermeng de wortel en kaas met de havermout vlokken, het ei en de kruiden. Kneed alles goed door en laat dit 15 minuten rusten. Vorm er 10 burgers van en wentel door het meel. Smelt de roomboter in een koekenpan en bak aan beide kanten in totaal in 10 minuten bruin. Niet te veel schuiven. Slechts één keer omdraaien na 6 of 7 minuten. De vlokken moeten een beetje garen en de kaas moet gesmolten zijn.

Bron: De Kleine Vegetariër van Antoinette Hertsenberger en Marion Pluimes

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Quinoa met wortel en zwarte bonen

Quinoa is een zogenoemde “pseudograan”. Het is een zaad afkomstig van een plant die groeit in Zuid-Amerika. Dit zaad heeft zijn eigen natuurlijke beschermingsstof tegen insecten en ander ongedierte, saponin. Dit heeft als groot voordeel dat er geen bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden, wat Quinoa vrijwel altijd maakt tot een volledig natuurproduct. Quinoa heeft afgelopen tijd een extreme populariteit gewonnen. Het nederlandse klimaat is ook geschikt voor de teelt van quinoa en dit gebeurt steeds vaker. Zoals in de Flevopolder. Quinoa heeft een licht nootachtige smaak en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Quinoa is zeer rijk aan aminozuren, bevat het erg veel magnesium, fosfor, ijzer en kalium, vitaminen B en E. Quinoa is eiwitrijk en bevat veel vezels en is bovendien glutenvrij. In dit winterse recept gecombineerd met zwarte bonen, ontstaat een bijzonder voedzaam geheel waarin alle voedingstoffen elkaar aanvullen. 

Ingrediënten (bijgerecht voor 4 personen):

  • 1 ui
  • 1 wortel
  • 2 kopjes quinoa
  • 2 kopjes water
  • 1 eetl high oleic zonnebloemolie of olijfolie
  • Stukje kombu (zeewier, als je het in huis hebt en is de moeite waard om te onderzoeken)
  • Kopje zwarte bonen

Bereiding:

Bereid de zwarte bonen (als je ze vers hebt, weken/koken/nawellen). Schil en snipper de ui, was de wortel snijd er kleine blokjes van. Was de quinoa. Verhit een pan, voeg de olie toe en fruit de ui en de wortel. Voeg de quinoa toe en bak kort mee en voeg het water en de kombu toe. Kook op laag vuur gaar in 10-15 minuten. Voeg in de laatste minuten de zwarte bonen toe. Laat vervolgens 10 minuten nawellen. Verwijder de kombu. Kruiden naar smaak met zout en peper, verse groene kruiden of met rozijntjes en ras el hanout specerijen mengsel.

Lekker met vegetarische burgers of merquize worstjes en een salade.

Bron: Elly Punselie / de Kleine Vegetariër van Antoinette Hertsenberger en Marion Pluimes

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Aspergesalade met zalm en Italiaanse kruiden

Voorjaar, het witte goud! Asperges, als ze er zijn van april tot juni, kunnen we er geen genoeg van krijgen. Traditioneel met beenham, ei, roomboter en aardappelen. Of een heerlijke soep. Een salade met zalm en Italiaanse kruiden is een heerlijke variatie op warme dagen. Een portie asperges bevat kalium, magnesium, fosfor en een beetje ijzer, jodium, natrium, koper, mangaan, zink, fluor en selenium. Zijn bevatten veel vezels. Kortom superfood van eigen bodem. Bekend is ook dat je urine kan geuren na het eten van asperges. Groene asperges hebben daglicht gezien, bevatten daardoor meer chlorofyl wat erg gezond is. Witte asperges zijn milder van smaak. Wel bewerkelijker omdat je deze moet schillen en koken. Asperges bewaar je enkele dagen in een vochtige theedoek in de koelkast.

Ingrediënten (4 personen):

  • 5 asperges per persoon, of naar wens
  • 200 gram gerookte zalmsnippers (koud) of in de oven gebakken stukjes zalmfilet
  • Gemengde sla of rucola
  • 10 cherry tomaatjes of San Marzano tomaatjes
  • Verse en gedroogde Italiaanse kruiden, basilicum, oregano, tijm, peterselie, bieslook
  • 4 zongedroogde tomaatjes
  • Pijnboompitjes
  • Extra Vierge olijfolie
  • Citroensap van een halve citroen
  • Zout
  • Peper
  • Parmezaanse kaas snippers
  • Eventueel een gekookt ei

Bereiding:

Schil de asperges en snij de droge stukjes aan de onderkant eraf. De schillen en stukjes kun je gebruiken als je ook aspergesoep kookt. Zet de asperges in koud water met wat zout op. Kook in ongeveer 10 minuten beetgaar, afhankelijk van de dikte. Ze mogen zeker niet slap zijn. Haal ze voorzichtig met een spaan uit de pan en laat ze afkoelen. Gebruik je groene asperges dan hoeven deze niet geschild en gekookt te worden. Klop een dressing van de olie, citroensap en de gedroogde kruiden. Breng op smaak met versgemalen peper en zout. Halveer de tomaatjes. Snijd de zongedroogde tomaten in kleine stukjes. Rooster de pijnboompitjes lichtbruin in een droge koekenpan. Leg op elk bord wat sla. Verdeel de asperges over de sla. Schik de zalmsnippers erover en de tomaatjes. Besprenkel met de dressing en garneer met de verse kruiden, de stukjes zongedroogde tomaat, pijnboompitjes en de Parmezaanse kaas snippers.

Bron: Elly Punselie

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Spinazie frittata

Vroeg in het voorjaar komt de eerste spinazie van het land bomvol vitamines en mineralen. Spinazie kun je rauw verwerken in een gezonde smoothie, als salade, wokken en koken. Variatie genoeg voor elke maaltijd. Hoe korter verhitten, hoe meer van de vitamines bewaard blijven. In spinazie zit oxaalzuur, het ruwe gevoel aan je tanden, dat ken je wel. Daar hoef je helemaal niet bang voor te zijn, je eet tenslotte niet dagelijks spinazie en een klein beetje is geen probleem voor ons. Het zelfde geldt voor nitriet, mag je spinazie weer opwarmen? Ja hoor, als je je gerecht in de koelkast bewaard, kun je het gerust nog eens opwarmen. De frittata is een heerlijk gerecht voor de lunch of bij de avondmaaltijd. Dan maak je hem voedzamer met blokjes gekookte aardappel. Een restje gekookte aardappel van de vorige dag is een weldaad voor je darmen vanwege het resistente zetmeel. Lekker vegetarisch met veel groente! Snel en betaalbaar, wat wil je nog meer?

Ingrediënten (4 personen):

  • 500 gram verse spinazie
  • 1 rode paprika
  • 10 cherry tomaatjes of San Marzano tomaatjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 eieren
  • (voor een meer voedzame variant, een restje koude aardappel of rauw geraspte aardappel)
  • Bladpeterselie
  • Tijm, vers of gedroogd
  • Zout
  • Peper
  • 100 gram belegen (geiten)kaas of Parmezaanse kaas geraspt
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden, je kunt de frittata ook in de pan garen. Was en droog de spinazie en snij de steeltjes in kleine stukjes en de bladeren in grove repen. Snij de paprika in reepjes, de knoflook fijn en halveer de tomaatjes. Verwarm een ruime wok en voeg dan de knoflook toe en in delen de spinazie. Laat kort slinken en bak de paprika en op het laatst de tomaatjes mee. Houd 1 eetlepel verse kruiden achter. Kluts ondertussen de eieren met de overige kruiden, peper en zout. Stort het groentemengsel, eventueel de aardappel, in een met bakpapier beklede schaal of bakplaat. Schenk het eimengsel en erover. Bestrooi met de geraspte kaas. Gaar in de oven in 10 minuten of in de pan met deksel. Serveer met de overgebleven kruiden. Lekker met een frisse salade, brood of kopje soep en een restje is heerlijk voor de lunch van de volgende dag.

Bron: gebaseerd op www.dehippevegetarier.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Kip Kerrie Andijvie salade

Mijn favoriete salade op de eerste warme dag! Super makkelijk te maken en ook heel geschikt om mee te nemen naar het strand of picknick. Fris zoet door het fruit en ietwat bitter door de groente. Het bittertje is te verklaren doordat andijvie nauw verwant is aan witlof. De krulandijvie is overigens nog iets bitterder. Andijvie bevat behoorlijk veel vitamines (vooral A, B en K) en is rijk aan mineralen en sporenelementen. De buitenste, meer groene bladeren bevatten overigens de meeste voedingswaarde. Heerlijk met frietjes, gebakken aardappeltjes of gewoon met gekookte rijst, haver of spelt.

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 krop andijvie
  • 1 dubbele kipfilet
  • 1 banaan
  • Een klein blikje ananas of vers
  • Mayonaise 25 ml
  • Yoghurt 100 ml
  • Kerrie poeder
  • Witte peper
  • Zout

Bereiding:

Was en snij de andijvie in dunne reepjes. Snij de kipfilet in blokjes, bestrooi met peper en zout en bak licht bruin gaar. Snij de banaan in halve plakjes, de ananas in stukjes. Bewaar een beetje van het ananassap.
Maak in een grote kom een dressing van de yoghurt, mayonaise, een scheut ananassap en kerriepoeder. Eventueel nog wat peper en zout. Meng voorzichtig de andijvie erdoor en voeg de banaan en ananas toe. Het lekkerste met verse frietjes op een warm strand. Geniet van je zomeravond!

Bron: Lies uit Terheijden

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

No Waste bloemkoolsoep

Zó lekker, deze vegan bloemkoolsoep! Alle delen van de bloemkool, dus ook de bladeren worden gebruikt, dus geen voedselverspilling. Bloemkoolbladeren eten is economisch verantwoord en het levert gezondheidswinst op. Sommige mensen halen al in de supermarkt de bladeren van een bloemkool. Dat komt door gebrek aan inzicht. Bloemkoolblad is niet alleen uitstekend eetbaar; het is zeer gezond en bevat dezelfde stoffen als de bloemkool zelf, maar dan in grotere hoeveelheden. Het geheime ingrediënt om de soep zo romig te maken? Amandelpasta! Probeer jij ‘m zelf uit?

Ingrediënten (4 personen):

  • 1 bloemkool inclusief bladeren
  • 100 g wortel
  • sesamolie
  • ras el hanout
  • 1,5 ltr bouillon
  • 3 el witte amandelpasta
  • citroensap
  • peper en zout

Bereiding:

Hak de bloemkool (van kop tot kont, dus inclusief bladeren) in blokjes. Was en rasp de wortel grof. Verhit een soeppan en voeg de sesamolie toe, zoveel dat de bodem bedekt is. Bak hierin de wortel lichtbruin en zacht. Dit duurt even, zet het vuur niet te hoog. Voeg ras el hanout toe en bak 1 min. mee. Voeg bloemkool en bouillon toe en kook met de deksel op de pan alles gaar. Pureer de soep, voeg de amandelpasta toe en meng tot egale massa. Voeg eventueel water of amandelpasta toe tot de juiste dikte. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

Bron: www.puuruiteten.nl www.restaurantloff.nl  Marion Pluimes

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl

Venkelsalade

Venkel is een knolgewas en verkrijgbaar van juni tot en met oktober geteeld op de koude grond in Nederland. De knol, het loof en de zaden zijn eetbaar. De venkel met lichtzoete anijsachtige smaak is rauw in salades heerlijk en ook prima te roerbakken. Venkel bevat vitamine C, calcium, jodium en verzacht bij maag- en darmklachten.

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 venkelknol
  • 2 waspenen
  • radijsjes
  • 2 sinaasappels
  • 50 gram rucola sla
  • Verse basilicum
  • Stukje Danisch blue blauwaderkaas, brie of kaas naar keuze
  • 3 el extra vierge olijfolie
  • Zonnebloempitjes
  • peper en zout

Bereiding:

Snijd de onderkant van de venkelknol. Halveer de knol in de lengte en snijd in zo dun mogelijke plakken. Snij de wortels in plakjes. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de venkel en de wortel 4 minuten. Schep uit de wok en laat afkoelen.

Snijd met een scherp mes de schil en het witte vlies van de sinaasappels. Snijd de partjes vruchtvlees los van de vliezen. Wip het vruchtvlees met een mes eruit.
Pers de andere sinaasappel uit. Snijd de kaas in blokjes en halveer de radijsjes. Doe de olijfolie, het sinaasappelsap en wat peper en zout onder in een grote schaal. Meng de rucola er voorzichtig door. Schik dan vervolgens de venkel, wortel, radijsjes, de blokjes kaas en sinaasappelpartjes in een mandala vorm op de rucola. Scheur de basilicumblaadjes in stukken en strooi met de zonnebloempitjes over de salade.

Lekker als lunch gerecht of met gebakken aardappeltjes als diner.

Bron: gebaseerd op venkelsalade www.ah.nl

Heb je een vraag? Mail Elly: info@naturelly.nl