Gepost op

Goeie Recepten

Zelfgemaakte Labneh

Wist je dat je met yoghurt ook eindeloos kan variëren? Het is lekker als ontbijt, in een toetje, bij de warme maaltijd en je maakt er ook lekkere kaas van! Je kan er hangop van maken, een gezoete kaas die heerlijk is als dessert. Maar hartig is het ook heerlijk! Een variatie is Labneh, uit Libanon. Deze uitgelegde yoghurt is heel populair in het Middellandse Zeegebied, waar het als dip of (nog verder gedroogd) als kaas wordt gegeten. 

De lekkere volle yoghurt van de Regte Heijde leent zich heel erg goed om labneh van te maken. Deze versie is fris en licht, qua textuur lijkt het op roomkaas, maar met de zuurheid van yoghurt. Je kan natuurlijk ook variëren met de kruiden die je toevoegt, net wat je lekker vindt! Deze gekruide versie is een Libanees recept:

Ingrediënten: 

  • 500 g uitgelekte yoghurt
  • 1/2 tl fijn zeezout
  • 1 groen chilipepertje (zaadjes verwijderen), fijngehakt
  • 1,5 tl fenegriekzaad, 30 minuten gekookt in 3x vers water om van de bitterheid af te komen
  • 2 tl nigellazaad
  • olijfolie extra vergine

Bereiding:

Doe de yoghurt in een kom, doe het zout erbij en meng goed door. Leg een kaasdoek (of een theedoek) in een andere kom. Schep de gezouten yoghurt in het midden van de doek, breng de hoeken van het doek naar elkaar toe en knoop ze stevig vast. Hang de ingepakte yoghurt boven een kom en en laat hem minimaal 6 uur uitlekken.Pak de labneh uit en schraap hem in een kom. Meng de chilipeper en de fenegriek en nigella zaadjes erdoor. Sprenkel er wat olijfolie overheen. 

Heerlijk met vers brood en rauwe groenten of geroosterde bietjes!