Biologisch?

Wat is biologisch?

Biologisch is dé manier om lekker en divers eten te produceren met respect voor de natuur, zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Behalve eten kan het ook om katoen gaan, of verzorgingsproducten. Het gaat altijd om leven: om producten afkomstig van planten of dieren.

Biologische producten zijn geproduceerd:

  • met respect voor de natuur
  • met respect voor dieren
  • zonder chemische bestrijdingsmiddelen
  • zonder kunstmest
  • zonder preventieve antibiotica
  • onder strenge controles van onafhankelijk instituut SKAL

Waarom biologisch?

De kwaliteit en de smaak van biologische voeding wordt vaak geroemd. Het is niet voor niks dat veel goede koks kiezen voor biologische ingrediënten. Veel mensen kiezen ook voor biologisch vanwege alles wat er niet in zit, zoals smaakversterkers.

Als je biologisch koopt, koop je méér dan een pak yoghurt of een kilo aardappelen. Een biologische melkveehouder zorgt niet alleen goed voor zijn koeien, maar is vaak ook natuurbeheerder en weidevogelbeschermer. Een biologische aardappelteler werkt zo natuurlijk mogelijk, met echte mest en zonder chemisch-synthethische middelen, en dat komt de biodiversiteit op en rond het bedrijf ten goede.

Van kop tot staart

Dierenwelzijn is het sleutelwoord voor de biologische veehouder. Alle dieren in de biologische veehouderij hebben veel buitenruimte. Ook houden ze hun snavel en staart, die hebben ze immers niet voor niets gekregen. Ze eten biologisch voer en krijgen géén genetisch gemanipuleerde soja. Dieren in de biologische landbouw bouwen een natuurlijke weerstand op tegen ziekten. Medicijnen zijn dan nauwelijks nodig.

Gezond systeem

Een gezonde, vruchtbare bodem is het allerbelangrijkst voor een biologische teler, want die levert gezonde producten op. De teler kiest voor gewassen die passen bij de natuurlijke omstandigheden van het bedrijf. Dan hoef je geen gif te spuiten of met kunstmest te werken. Waar mogelijk helpt de teler de natuur een handje, bijvoorbeeld met nestgelegenheid en houtwallen voor vogels en andere nuttige dieren. Daar wordt het landschap ook nog eens aantrekkelijker van.

Hoe herken je biologisch?

Als het biologisch keurmerk op een verpakking staat, heb je de garantie dat je een biologisch kwaliteitsproduct in handen hebt. Het keurmerk wordt verstrekt door Skal Biocontrole, de onafhankelijke certificeerder en toezichthouder. Skal ziet erop dat de wettelijke regels voor biologisch worden nageleefd en controleert – boven de normale controles die voor alle voeding gelden – de bedrijven door aangekondigde en onaangekondigde inspecties. Het woord ‘biologisch’ is trouwens ook wettelijk beschermd, net als de aanduidingen bio, eko en organic.

Sinds 2012 is er één biologisch keurmerk in heel Europa. Wel zo makkelijk. Als dit keurmerk op een verpakking staat, dan is voldaan aan de wettelijke regels voor biologische voeding en landbouw. Naast het Europees biologisch keurmerk, dat verplicht is voor een biologisch product, mag ook het nationale EKO-keurmerk gebruikt worden. Biologisch-dynamische producten zijn behalve aan het Europese ‘groene blaadje’ herkenbaar aan het Demeter-keurmerk.

keurmerken

 

Wat is biologisch-dynamisch?

Biologisch-dynamische landbouw en voeding (ofwel BD) is een speciale vorm van biologisch, met extra hoge eisen op het gebied van dierenwelzijn, gesloten kringlopen en ecologie. De BD-landbouw ontstond al in de jaren ’20 en heeft aan de wieg gestaan van de biologische landbouw. BD-producten hebben het Demeter-keurmerk.

Bovenop de biologische normen voldoen BD-boeren aan extra eisen. Er wordt meer belang gehecht aan een gesloten kringloop. Ook wordt er gestreefd naar een volledige voortplantingscyclus van gewassen en dieren, en er is aandacht voor spirituele en kosmische aspecten.

Bron: ontdekbio.nl

Goeie Kost! leveranciers

Alle leveranciers aan Goeie Kost! werken volgens de richtlijnen van de Biologische landbouw; ze zijn SKAL gecertificeerd òf kunnen aantonen dat hun producten op biologische wijze worden geteeld. Een aantal van onze leveranciers zijn biologisch dynamisch. Bij alle leveranciers staat vermeld op welke wijze zij telen.